Wpływ zmiany orientacji osi narzędzia oraz kierunku jego prowadzenia w obróbce powierzchni swobodnej na chropowatość powierzchni *
The influence of the tool axis orientation changes and the direction of tool driving in free surface machining on surface roughness
Author: Jan Burek, Tomasz Rydzak, Artur Szajna
Mechanik nr 08/09/2018 - Narzędzia
STRESZCZENIE: Przedstawiono wpływ prowadzenia narzędzia wzdłuż krzywych parametrycznych tworzących powierzchnię swobodną oraz zmiany orientacji osi narzędzia na parametry chropowatości podczas obróbki wykończeniowej.
SŁOWA KLUCZOWE: obróbka powierzchni swobodnej, orientacja narzędzia, obróbka symultaniczna
ABSTRACT: Presented is the effect of the direction of tool driving along parametric curves from a free surface and changes of the tool axis orientation on roughness parameters during finishing machining.
KEYWORDS: free surface machining, tool orientation, simultaneous machining
BIBLIOGRAFIA / BIBLIOGRAPHY:
- Burek J., Żyłka Ł., Gdula M., Płodzień M. „Wpływ kinematyki 5-osiowego frezowania na chropowatość powierzchni pióra łopatki”. Mechanik. 87, 8 (2014): s. 437–444.
- Mikó Balázs, Beňo Jozef. „Effect of the working diameter to the surface quality in free-form surface milling”. Key Engineering Materials. 581 (online: 7 października 2013): s. 372–377.
- Qiang Zoua, Juyong Zhanga, Bailin Dengb, Jibin Zhaoc. „Iso-level tool path planning for free-form surfaces”. Computer-Aided Design. 53 (2014): s. 117–125.
- Warkentina Andrew, Ismailb Fathy, Bedib Sanjeev. „Comparison between multi-point and other 5-axis tool positioning strate gies”. International Journal of Machine Tools & Manufacture. 40 (2000): s.185–208.
- Burek J., Gdula M., Sułkowicz P., Żurek P. „Strategia 5-osiowej obróbki łopatek turbin uwzgledniająca zmiany krzywizny obrabianego profilu”. Mechanik. 12 (2016): s. 1892–1893.
- Burek J., Żurek P., Żurawski K. „Wpływ kąta pochylenia na chropowatość powierzchni złożonych po obróbce frezem kulistym”. Mechanik. 10 (2016): s. 1478–1479.
DOI: https://doi.org/10.17814/mechanik.2018.8-9.107
* Artykuł recenzowany